Ingatlanfejlesztési projektek

A napelem növeli-e az ingatlan értékét?

  • 2 év ago

Ha ingatlanunk energiaigényét már megújuló forrásokból fedezzük, de úgy döntünk, hogy eladjuk otthonunkat, felmerülhet a kérdés: megnöveli ingatlanunk értékét a napelem? Befolyásolja-e családi házunk árát, ha tetőnkön már napelemek termelik az áramot? A válasz egyértelműen igen, persze a pontos számokhoz több tényezőt is meg kell vizsgálnunk. Cikkünk most ezekben segíthet.

Ha úgy döntünk, hogy eladjuk otthonunkat, természetes, ha szeretnénk, hogy addigi, az ingatlanra fordított költségeink is megtérüljenek. Ehhez azonban tudnunk kell, hogyan befolyásolja ingatlanunk értékét egy háztartási méretű kiserőmű (HMKE)  megléte. Valamint azt is, milyen összeggel kérhetünk többet egy ilyen ingatlanért. A kérdés megválaszolása nem egyszerű. Több szempontot érdemes figyelembe vennünk, ha szeretnénk megtudni, mennyivel emelkedik ingatlanunk értéke, ha háztartási méretű kiserőművet telepítünk otthonunkba. Egy azonban biztos: ha a vevő két ugyanakkora ingatlan között dönt, általában mindig azt választja, amelyik napelemmel felszerelt, hiszen így már egy telepített és kipróbált rendszert kap új otthonához. Azt azonban, hogy mennyivel növeli ingatlanunk értékét a napelem, már sokkal több tényező határozza meg. Hogy mik lehetnek ezek a tényezők?

A napelemes rendszer életkora

Hogy mennyivel kérhetünk többet, azt leginkább a rendszer életkora határozza meg. Ez nemcsak a működési garanciák megléte miatt fontos, hanem azért is, mert egy HMKE évekkel ezelőtti telepítésekor még nem álltak rendelkezésünkre olyan új fejlesztésű panelek, amelyek ma már egyre nagyobb teljesítmény leadására képesek. A technológiai paraméterek változása mellett a rendszer elöregedésével is számolnunk kell, hiszen az évek múlásával a telepített panelek hatásfoka is gyengülni kezd. Ezért a beruházás akkor térül meg igazán, ha öt éven belül telepített napelemes ingatlant szeretnénk eladni.

A napelemes rendszer nagysága

Általános ökölszabály, hogy minél nagyobb napelem rendszer található egy ingatlanon, és minél több nagyfogyasztót lát el megújuló energiával, az annál nagyobb értéket jelent otthonunk eladásakor. Ha a háztartási méretű kiserőmű képes arra, hogy nemcsak az átlagberendezések számára termeljen áramot, de akár további, extra fogyasztók számára is, – például a hőszivattyú, a medencefűtés vagy az elektromos autó energiaigényét is fedezi – úgy az otthonunk és vele együtt a HMKE is egyre nagyobb értéket képviselhet az ingatlanpiacon.

A rendszer bővíthetősége 

A meglévő rendszerek esetében előfordulhat, hogy a kiépítés után azok tovább már nem bővíthetők. Ez pedig bosszúságot jelenthet a következő tulajdonos számára, ami megjelenhet a vételi árban is. Bár a magyar családok évente átlagosan 3000 kWh-nyi áramot fogyasztanak, előfordulhat, hogy energiaigényüket megnöveli majd egy elektromos autó vagy más, további beruházások áramfelvétele is, amit megújuló energiából szeretnének fedezni.

Az ingatlan elhelyezkedése és tájolása

Bár csak kis mértékben befolyásolja az árakat, mégis számít az eladásra kínált lakóingatlan elhelyezkedése. Nemcsak a kedvelt településrészek kelendősége, de a napelemes rendszer hatásfoka, teljesítménye miatt is. Ha az ingatlan tájolása nem tökéletes, vagyis a házunk nem déli, dél-keleti vagy dél-nyugati tájolású, ilyenkor melléképületekre vagy garázstetőre telepítik a paneleket. Az első hallásra meglepő szempont azért fontos, mert előfordulhat, hogy a vásárló a meglévő rendszert tovább bővítené, azonban a melléképületek, illetve a garázs tetején már nincs elég felület ehhez.

Tisztázzuk: akkor most drágábban eladható egy ingatlan napelemes rendszerrel? 

Igen, természetesen. Azt azonban, hogy mennyivel kérhetünk többet az ingatlanért, már a fenti szempontok figyelembevétele mellett kalkulálhatjuk ki. A Zillow kutatása szerint például az amerikai piacon egy napelem rendszerrel felszerelt ingatlan átlagosan 4,1 százalékkal ér többet, mint az az otthon, amelyik enélkül kerül a piacra. Vagyis egy körülbelül 350 ezer dolláros (a medián eladási érték az Egyesült Államokban, 2021 év végén 400 ezer dollár körül alakult), forintban átszámolva 110 millió forint körüli, napelemes családi ház mintegy  4,5 millió forinttal ért többet az amerikai piacon.

Hogyan számolhatunk itthon?

Magyarországon a szakértői számítások és iránymutatások szerint, egy lakóingatlan értékét kilowattonként körülbelül másfél millió forinttal növeli meg egy napelemes beruházás. Vagyis egy átlagos méretű családi házra telepített, 2,5-3 kW-os rendszer körülbelül 3,75-4,5 millió forinttal adható el drágábban az ingatlanpiacon. Ez pedig azok számára különösen jó hír lehet, akik a korszerűsítéshez valamilyen támogatási formát igényeltek. Mivel ingatlanjuk értéke – a rendszer nagyságától függően – ezekkel a fejlesztésekkel több millió forinttal növekedhet. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy az otthonunk eladásáig saját áramszámlánkat, így költségeinket is visszaszorítottuk vagy akár le is nulláztuk, a hasznunk még ennél is nagyobb lehet.

Forrás: Best Solar Kft.

Compare listings

Compare