Ingatlanfejlesztési projektek

Kezdődik az egyetem: fizessünk albérletet vagy vegyünk lakást a gyereknek?

Kihirdették a ponthatárokat, sokan örülhettek, pedig egyáltalán nem irigylésre méltó azok helyzete, akiknek gyermekét most vették fel valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az albérlet árak drasztikus emelkedése nem állt meg idén sem, így már akkor is mélyen a zsebébe kell nyúlnia egy családnak, ha csak egy szobát szeretne havonta fizetni diáknak. Egyes elemzések szerint az előző évhez képest 10 százalékos a drágulás, de van olyan ingatlanszakértő, aki szerint még ennél is jobban emelkedtek az árak, például a főváros egyes belvárosi kerületeiben. Ráadásul a kínálat sem a régi: a korábbi évekhez képest sokkal szűkebb listából válogathatnak azok, akik szeptemberben megkezdik a tanulmányaikat, mivel a Airbnb-lázban nem a beköltöző egyetemistákkal tudják a legtöbb pénzt keresni a tulajok.

Ha végigböngésszük a különféle albérletekkel foglalkozó Facebook-csoportokat, vagy megnézünk egy-egy hirdetést, nagyon gyorsan szembesülhetünk vele, hogy alig találni valamit 150 000 forint alatt, aki pedig egy egész lakást akar bérelni, annak nagyon gyakran 150-200 000 forintot is le kell tennie havonta az asztalra, plusz a rezsit, és akkor a minimum kéthavi kaucióról még nem is beszéltünk. Olcsóbb opció lehet közösen bérelni lakást, azon belül egy szobát, ám ebben az esetben is alsó hangon 90 000 forintot fogunk havonta kifizetni, plusz beszállunk a rezsibe is. És ha azt gondolnánk, hogy csak Budapesten lehet ilyen méregdrágán lakást bérelni, sajnos el kell szomorítanunk az olvasókat: szinte az ország egész területén érezhető az előző évekhez képest kisebb-nagyobb drágulás az albérletpiacon, főleg a megyeszékhelyeken, így az sem ússza meg olcsón, aki esetleg Debrecenben, Szegeden vagy Pécsett szeretne bérelni.

Ki lehet hozni olcsóbban, de így is fájni fog

Mit lehet ilyenkor tenni? – kiált fel a szülő, amikor meglátja, milyen kiadásokkal kell számolni. Nos, van néhány megoldás, amelyekkel olcsóbban jöhetünk ki:

  1. Kollégium: A legtöbb „így kezdd meg tanulmányaidat, ha nem akarsz egy vagyont költeni lakhatásra” típusú cikkekből gyakran kimarad ez az opció, pedig kézenfekvő. Igaz, nincs sok hely, komoly verseny megy a szabad ágyakért és talán bizonyos esetekben a komfortérzet sem a legtökéletesebb, de ha bejut a gyerek egy kollégiumba, töredékére esnek a költségek, hiszen egyes vidéki településeken havonta akár 10 000 forint alatt is találhatunk szállást. És azt se felejtsük el, hogy a kollégiumban formálódó közösségek, új barátok hatalmas előnyt jelentenek a munkaerőpiacon a későbbiekben. Vegyük fontolóra ezt a lehetőséget is a lakáskeresésnél!
  2. Többen költöznek össze: Egy lakás bérlése túl sokba kerülhet, ám ha többen költöznek össze, többfelé oszlik a bérleti díj is. Ráadásul ez az életforma egyre divatosabb a fiatalok körében. Nem feltétlenül kell barátokra, ismerősökre támaszkodni, több lakáskiadó is kifejezetten szobákat hirdet meg egy ingatlanban. Persze kicsit zsákbamacska, hogy kit fogunk ki lakótársnak, de a szélsőséges esetektől eltekintve még mindig be lehet ennyi áldozni a költséghatékonyság oltárán.
  3. Nem az egyetem mellé költözünk: Csábító lehet, hogy mindössze 5 percre van az intézmény és a városközpont is elérhető 3 megállóval, de ezek azok a területek, ahol még az átlagnál is jobban drágulnak a lakások. Ha fogni akarunk valamennyit a bérleti díjon, ne a központi területeken keressünk, hanem a város külsőbb területein. Az éjszakai életet élőknek talán nem a legjobb megoldás, de a külső részeken lévő lakások bérleti díja általában alacsonyabb. Ráadásul nem nagyon van olyan kerülete a nagyobb városoknak, amelyből ne tudnánk fél órán belül közösségi közlekedéssel eljutni a városközpontba vagy beérni a reggeli előadásra.
  4. Vegyünk egy lakást: Elsőre talán hajmeresztő ötletnek tűnhet. Gondoljunk bele, ha kedvezően tudunk lakáshitelt felvenni és esetleg valamilyen családtámogatási kedvezményt is kapunk, akkor ha a törlesztőt összehasonlítjuk a bérleti díjjal, akár még olcsóbban is kijöhetünk. Ráadásul, ha átgondoljuk azt, hogy a bérleti díj gyakorlatilag kidobott pénz az ablakon, és akár egy lakás is lehet a tulajdonunkban abból a havi pénzből, a mérleg nyelve a vásárlás felé billen.

Mondhatnánk erre azt, hogy a gyerek csak néhány évig lesz egyetemista, de lakni az egyetem után is kell valahol. Egy saját tulajdonú ingatlan viszont nem csak otthonként, hanem befektetésként is jól funkciónál, ahogy azt látjuk most az árakon. Ha az egyetemista gyereket elszólítja a karrier, kiadhatjuk, amivel akár a törlesztőt is kinullázhatjuk. Ha pedig a kisebbik gyerek menne egyetemre, már lesz hova beköltöznie. Valóban érdemes elgondolkozni azon, hogy lakást veszünk az albérlet helyett és a távlati célokat kicsit közelebb hozzuk.

Forrás: https://bank360.hu/blog

Compare listings

Compare