Ingatlanfejlesztési projektek

Mekkora hozamokra számíthatsz ma a hazai ingatlanpiacon?

  • 6 év ago

Az MNB ingatlanpiaci szereplők bevonásával készített felmérése szerint, melyben a megkérdezett szakértők a legjobb minőségű és elhelyezkedésű ingatlanok esetén várnak leginkább növekedést, melyek alacsonyabb kockázatot és hozamot jelentenek a befektetőknek. A felmérés a budapesti kereskedelmi ingatlanpiacra koncentrál, az egyes szegmensek (iroda, ipar-logisztika, kiskereskedelem, szálloda) vonatkozásában kérdez tipikus bérleti díj, bérleti futamidő és hozam adatokat.

Az elmúlt két évben a kereskedelmi ingatlanok jellemző bérleti díja a legtöbb ingatlantípus esetében 15 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. A felmérés válaszadóinak többsége a kereskedelmi ingatlanok befektetési és bérleti piacán is a kereslet növekedésére számít az elkövetkező 6 hónapban, azonban a fejlesztési kedv tekintetében már több ingatlantípus esetén túlsúlyban vannak a változatlanságot vagy néhány esetben csökkenést várók.

A fejlesztési kedv megítélésében a prognózisok kiegyensúlyozottabbak. A kiskereskedelmi szegmensben a változatlan fejlesztési kedv a jelenleg hatályos szabályozással lehet összefüggésben, mely szerint 400 négyzetméter alapterületet meghaladó kereskedelmi építmények engedélyezéséhez különleges szakhatósági eljárás szükséges. Az irodapiacon már jelentős mennyiségű új fejlesztés van folyamatban, ennek ellenére a többség a fejlesztési kedv további növekedését várja. Az ipar-logisztika szegmens kapcsán változatlanságot várók véleménye a megfelelő árú, és elhelyezkedésű telkek hiányát tükrözheti, mivel a piaci fundamentumok (kereslet, kihasználatlanság, bérleti díjak) növekedést indokolnának. A problémára megoldást jelenthet a jövőben – a már bejelentett projekteken túl – a vasúti és közúti infrastruktúra fejlesztése.

A piaci szereplők erős bérlői keresletet prognosztizálnak minden ingatlantípus esetén, de kiváltképpen a legjobb minőségű és elhelyezkedésű ingatlanok, így elsősorban a top belvárosi és prime nem belvárosi irodák iránt.

Compare listings

Compare