Ingatlanfejlesztési projektek

Milyen egy jó ingatlanhirdetés?

Biztosan vannak olyanok, akik szeretnek ingatlant árulni, sok-sok vevőjelölttel találkozni, valamint újra és újra, hosszasan sorolni a lakás vagy ház előnyeit.

De biztosan többen vannak olyanok, akik minél gyorsabban, hatékonyabban és a kért árhoz minél közelebb szeretnék eladni az ingatlanjukat. Ebben nagyon sokat segít, ha az ingatlanhirdetést sikerül minél jobban összerakni.

Az alábbiakban szeretnénk adni pár tippet, hogy a hirdetési szöveg mivel tehető érdekessé és informatívvá, illetve mi kell ahhoz, hogy a képek felkeltsék az érdeklődést.

Éljen a hirdetési portálok adta lehetőségekkel!

Gyakran előfordul az ingatlanhirdetéseknél, hogy a felületen megadható adatmezők szinte üresek, és csak néhányat tölt ki a hirdető, ehelyett pedig inkább a szabadszöveges részbe zsúfolnak bele mindent. Ez több szempontból sem szerencsés; használja ki az ingatlanhirdetési portál lehetőségeit!

Sokan ugyanis úgy keresik maguknak a tökéletes ingatlant, hogy a szűkített keresési listában böngésznek, és ha a hirdető nem töltötte ki a releváns mezőket, akkor a hirdetése ebben a listában nem fog megjelenni. Ráadásul, ha mindent a szabad szövegrészbe ír, jó eséllyel túl hosszú lesz a hirdetés, ami átláthatatlanná, nehezen olvashatóvá teszi az egészet.

 Mi legyen, és mi ne legyen az ingatlanhirdetésben?

  • Írja le azokat az extrákat, amiket a képek nem feltétlenül adnak vissza: a lokáció előnyeit, a közlekedési, illetve a szabadidős lehetőségeket a közelben!
  • Kerülje a fellengzős kifejezéseket, ne halmozza a jelzőket, mert ezek gyakran elterelik a figyelmet a lényegi információkról!
  • Soha ne állítson valótlan dolgokat a hirdetés szövegében, mert ezek a személyes megtekintés alkalmával úgyis kiderülnek, és egy semleges állapotból azonnal a csalódottság felé mozdítja az érzelmeket.
  • A hirdetési szövegben érdemes felhívni arra is a figyelmet, hogy az ingatlan mennyire van karban tartva, például azzal, hogy pár sorban összefoglalja, milyen munkálatokat végeztek rajta az elmúlt időszakban.

 Jó fotók az ingatlanhirdetésben!

Az első dolog, amit az érdeklődők egy ingatlanhirdetésben megnéznek, azok a fényképek. Ezért érdemes valakit megkérni, akinek van egy jó kamerája és érzéke a fotózáshoz, hogy készítsen képeket az ingatlanról. Amennyiben nincs ilyen személy a közelében, akkor maga is elkészítheti a képeket, hiszen ma már mobilokkal is kiváló felbontású, éles képek készíthetők. A fotók közül válassza ki azt, ami a legjobban mutat, és jelölje meg főképnek. A főképekkel ugyanis növelheti annak az esélyét, hogy a több ezernyi hirdetés között először az Ön hirdetésén akadjon meg az érdeklődők szeme.

Fotózzon világosban, lehetőleg természetesen fénynél, és abban a napszakban, amikor az adott helyiség a legnaposabb! Ezt a hatást még a filterek se überelik.

Az sem probléma, ha a képek készítésekor az ingatlan lakott, az viszont sarkalatos pont, hogy ne tarkítsák zavarba ejtő részletek a képeket: sem a ruhaszárító állvány, sem az ebédkészítésből maradt mosatlan nem teszi vonzóbbá a hirdetett ingatlant.

Alapszabály, hogy a fotón az ingatlanban legyen rend és tisztaság.

Hány fotót jelenítsen meg? Erre nincs külön szabály, ha a ház nagy, akár több tucat kép is elfér, főleg, ha azok jó minőségűek. A legfontosabb helyiségekről mindenképpen készüljön kép, például a nappali, konyha, fürdő mindenkinek fontos, ezért ezekről különböző szemszögekből is készülhetnek fotók, hogy az érdeklődőknek könnyebb legyen elképzelniük a tereket. Amennyiben van kerthelyiség, arról is érdemes fotókat feltölteni.

A képek között mindenképpen legyen alaprajz, melynek nem muszáj professzionálisnak lennie, már egy sematikus ábra is segíthet az érdeklődőknek a lakást/házat a maga elé képzelni. Ez alapján tudja eldönteni, hogy az alaprajzi elrendezés a családi és lakhatási igényeinek megfelel-e.

Reális értéktartományban határozza meg a kínálati árat. Hirdetésed feladása és a kínálati ár meghatározása előtt igyekezzen tájékozódni a hasonló ingatlanoknak a környéken jellemző kínálati áráról. Ugyanis, ha környék áraihoz képest lényegesen magasabb áron hirdeti meg az ingatlant, úgy érdeklődők nem fognak jelentkezni, és belátható időn belül nagy valószínűséggel nem tudja az ingatlanját értékesíteni. Amennyiben bizonytalan az ár meghatározásában, kérje ki szakember segítségét.

Helyesírás, külalak!

Kiemelten figyelj arra is, hogy helyesen írjon a hirdetésben, sokakat ugyanis az is elriaszthat, ha a szövegben rengeteg helyesírási hiba fordul elő. A könnyebb olvashatóság érdekében a szöveget tördelve írja a bekezdéseket. Emellett érdemes elhagyni a teljes nagybetűs írásmódot, nagy kezdőbetű után kisbetűk következzenek, a mondat végén pedig legyen írásjel.

Compare listings

Compare