Részletes keresés

0 Ft -ig 1.000.000.000 Ft

találtunk 0 eredmény
Keresési eredmények

Milyen lakáskarbantartási és kertgondozási munkát érdemes végezni havonta?

Közzétette Dut-Immo be 2023-03-02
| 0

Január, február – Tervezés

Éves menetrend készítése a tavasztól kezdődő munkafolyamatokról.

Ültetési terv készítése (eszközök, szerszámok, magok beszerzése)

Februártól már készülhetünk a kert ébredésére: elkezdhetjük a gyümölcsfák, dísznövények és örökzöldek metszését, melegebb napokon pedig a lemosó permetezéseket, a fásszárú növények és rózsa ültetését.

Márciustól júniusig – Aktív időszak

A tavasz a megújulás, a nagytakarítás időszaka.

Általánosságban elmondható, hogy a jó idő kell a kinti és benti felújításhoz és karbantartáshoz (festés, tapétázás, burkolatcsere, falazás, stb.), ezért ezeket tavasztól kora őszig érdemes elvégezni.

Tavasszal talajlazítással, lemosó permetezéssel érdemes kezdeni a munkát, utána jöhet az ültetés (gyümölcs- és díszfák, cserjék, évelők, fúszernövények, zöldségfélék, egynyári növények, stb). Kültéri eszközök felállítása, karbantartása (bútorok, sportpályák, május után pedig a medencék) is ebben az időszakban esedékes.

Július, augusztus – Szabadságolások ideje

Azoknak, akik otthon töltik a szabadságukat, érdemes időt és energiát fordítani a lakás hűsítésére (klíma, redőny, stb.), a kert/udvar öntözésére, párásítására (öntözőrendszer, párakapu, locsolóberendezések, stb.), medence karbantartása (víz tisztasága, pH-ja, stb.)

Szeptember, október- Fűtési szezonra felkészülés

Még a nagy hidegek beköszönte előtt érdemes átnézni az ingatlan szigetelését, beszerezni a szükséges eszközöket. A rezsiszámlát javítja, ha ablakszigetelő fóliával, hőtükrös fóliával, ablaktömítő szalaggal támogatjuk a szigetelést. Jelentős megtakarítást otthonunk teljes kültéri szigetelésével érhetünk el. Ennek pozitív hatásait nemcsak télen, hanem a nyári kánikulában is élvezhetjük.

A kertben használjuk ki minél tovább a jó időt, de időben kezdjük meg a téli előkészületeket, a metszést és a növények fagyvédelmét.

November, december – Ünnepi készülődés

Az ünnepi időszak előtt érdemes ellenőrizni az otthoni szerszámkészletet: ha esetleg úgy látjuk, hiányzik valami, abból még nagyszerű karácsonyi ajándék is lehet. Ha van rá megfelelő helyünk, ilyenkor elvégezhetjük a kisebb-nagyobb bútorjavításokat, sőt, a fugák, láblécek javítására, újraillesztésére is megfelelő időszak lehet a karácsonyt megelőző ünnepi ráncfelvarrás.

 

Amennyiben tehetjük, érdemes az egész ingatlant és a kertet szezonnak megfelelően dekorálni.

Fontos, hogy a folyamatos karbantartás nemcsak pillanatnyi szépészeti tevékenység, hanem hosszú távú állagmegőrző értékteremtés.

forrás: Portfolio