Részletes keresés

0 Ft -ig 1.000.000.000 Ft

találtunk 0 eredmény
Keresési eredmények

Mit tartalmazzon egy lakás bérleti szerződése !!

Közzétette Dut-Immo be 2021-10-06
| 0

Ha kiveszel egy lakást, ezekre fokozottan figyelj.

 

A régi magyar mondás szerint a szó elszáll, az írás megmarad. Munkánk során számtalanszor tapasztaltuk már, hogy a felek szóban megállapodnak valamiben, aztán később máshogyan emlékeznek a megbeszéltekre.

 

A bérleti szerződésre azért van szükség, mert ebben van lefektetve, kik és miben állapodnak meg, kinek milyen jogai és kötelezettségei vannak. Amennyiben a bérleti szerződés ideje alatt valamilyen probléma merül fel, például elromlik valami, megsérül valami, vagy nem fizeti a bérlő a bérleti díjat, akkor ez a dokumentum határozza meg, ki mit követelhet, ki miért felelős, és mi fog történni abban az esetben, ha valaki megszegné a megállapodás feltételeit.

Előfordul, hogy a lakás kiadója és a leendő bérlő nagyszerűen megtalálják a hangot, esetleg közös ismerős révén találkoztak, vagy ők maguk a kollégák, barátok, rokonok. Akármilyen természetű is a viszony, bérleti szerződésre mindig szükség van, és nemcsak a bérlő, de a bérbeadó részéről is fontos.

 

Nem akármilyen bérleti szerződésre van szükség, hanem olyanra, ami hiánytalanul magában foglalja a legfontosabb tudnivalókat és feltételeket.

 

A bérleti szerződések elmaradhatatlan pontjai

 

 1. Bérbeadó és bérlő adatai – amennyiben a bérlőn (= szerződő fél) kívül más is az ingatlanban fog lakni, úgy lakóként őket is fel szokás tüntetni a szerződésben.
 2. Időtartam meghatározása (határozott vagy határozatlan).
 3. Az ingatlan meghatározása (pontos cím, méret).
 4. Bérleti díj és a díj emelésének lehetséges időpontja és mértéke; milyen formában történik a fizetés (utalás/készpénz); fizetési határidők.
 5. Kaució, annak tisztázása mikor és milyen esetben jár vissza, és milyen esetben nem.
 6. Rezsiköltségek elszámolásának módja.
 7. Bérbeadó és bérlő kötelezettségei.
 8. Bérbeadó és bérlő felelősségei.
 9. Mit lehet, és mit nem lehet a lakásban: háziállat tartása, dohányzás, ingatlanba való bejelentkezés, valamint hogy továbbadható-e bérbe.
 10. Egy lényeges kitétel, hogy a szerződés bármilyen módosítása csak írásban és a felek közös megállapodása esetén lehetséges.
 11. Törvényi hivatkozás: Ptk – 1993. évi LXXVIII. Törvény.
 12. Tanúk.
 13. Bútorlista, melyhez érdemes képeket is csatolni.
 14. Birtokba adási jegyzőkönyv, ezzel együtt a közüzemi mérőórák leolvasása.

 

Amennyiben a szerződéstervezet nem tartalmaz valamilyen számunkra lényeges pontot, vagy valami nem egyértelmű, akkor arról mindenképp érdemes egyeztetni, illetve amiben megállapodtunk, azt belefoglalni a bérleti szerződésbe. Nyugodtan kérjük szakember segítségét, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

 

Amennyiben szakértő segítségére van szükséged, keress minket elérhetőségeinken!

Dut-Immo Kft.

+36 76 504 568 | +36 30 570 4530 |  info@dutimmo.hu

6000 Kecskemét, Szt. István krt. 24.