kattintson a zoom engedélyezéséhez
Térképek betöltése
Nincs találat.
Nézet Autóstérkép Műhold Hibrid Terep Elhelyezkedés: Teljes képernyő Előző Következő
Utca látkép
Részletes keresés

0 Ft -ig 1.000.000.000 Ft

találtunk 0 eredmény
Keresési eredmények

Gyöngyös – Farkasmály pincerendszer

ELADVA
Farkasmály-Borpincék, Gyöngyös, Magyarország,
kedvencekhez
1795

Mátraalja történelmi borvidékén Gyöngyös és Mátrafüred között a 24. sz. országos főútvonal közelében a Sárhegy nyugati lábánál található 11 db (jogilag önálló helyrajzi számon nyilvántartott) de egybefüggő pinceág kerül értékesítésre. A környezetében főként hasonló, de lényegesen kisebb pincék és mezőgazdasági (elsősorban szőlő) művelés alatt álló területek találhatók. Az adott térségben ilyen nagyméretű összefüggő pincerendszer egy tulajdonban nincs.

Elhelyezkedés, megközelíthetőség:

A pincerendszer Gyöngyös belterületén a 24. sz. főútvonal közvetlen közelében a Mérges patak mellett található. Gyöngyös város központja a pincéktől mintegy kettő kilométeres távolságra van, az ingatlanok Gyöngyös közigazgatási határát jelző táblától mintegy 600 méteres távolságra jobbra helyezkednek el. Az ingatlanok megközelíthetősége gépjárművel a pincesorig burkolt úton lehetséges, parkolni a pincesor előtt lehet.

A pincerendszer jellemzői:

A pincerendszer műemlékileg védett. A műemléki védettség a pincék és a pincék előtt található présházak kialakítására, formájára vonatkozik.

Az eredeti kettős pince 1786-ban épült, báró Orczi Lőrinc megrendelésére. A többi pinceágak vélhetően az 1830-1840 évek között kerültek kialakításra a hegy andezit tufa sziklájából melyet folyamatosan bővítettek. A létesítmény a jelenlegi formáját az 1960-as években kapta, amikor is a pincesor végén lévő keresztirányú összekötő folyosót építették ki.

A pincék állandó természetes hőmérséklete (10 fok), és a 90%-os páratartalma lehetőséget biztosít a minőségi bortárolására. Az oldalfalakon és a mennyezeteken vastag nemes penész réteg van. A pincék kialakítása, lejtése alkalmas arra, hogy képződő mustgáz a gravitáció révén távozzon a pincékből. A bortárolásra berendezett pincékben döntően két oldalt elhelyezett nagyméretű fahordókban tárolják a bort. A pincesorokat összekötő hátsó keresztágban beton tároló hordó is kialakításra került az 1960-as években.

Valamennyi pinceág önálló helyrajzi szám alatt van nyilvántartva, részben mint présházhoz tartozó (pince) ingatlan, részben mint közterületről nyíló pince földhasználati joggal.

Négy pinceág előtt találhatók önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott épületek, melyek a tulajdoni lap szerint présház megjelölésűek. Az épületek részben kétszintes, vendégfogadásra, szállás céljára kerültek kialakításra, míg a földszintesek raktár illetve kiszolgáló funkcióra vannak kialakítva.

A pincesoron korábban egy épület (8751/26 hrsz) elbontásra került, e helyett a szabályozási terv a már meglévő présházakkal azonos jellegű présház építésére nyújt elvi lehetőséget.

A bortároló pinceágakban fahordók vannak, melyeket a pincékben állítottak össze. (Egyben a pincéből kiszállítani ezért nem lehetséges). A hordók többsége használatra alkalmas állapotban van, bár az elmúlt időszakban már kevés bor került ott betárolásra. Jelenleg a hordók többsége üres.

A pinceágak együttes alapterülete 1964 m2

Az egyes ágak 5-8 m szélességűek és változó 15-57 m hosszúságúak.

Az egyik pinceágban mintegy 200-250 fő egyidejű elhelyezésére alkalmas vendégtér került kialakításra. Ebben a pincesorban több a pince oldalában vájt, ráccsal ellátott un. borszéf került kialakításra. A pince ezen része borkóstolások lebonyolítására, turista csoportok fogadásra kiválóan alkalmas.

Közművesítettsége:

Az ingatlancsoport részlegesen közművesített, vezetékes ivóvíz, szennyvíz csatorna és villany (ipari áram) közművel van ellátva. Az ingatlanoknál korábban fúrt kút is üzemelt. A vezetékes telefonvonal kiépített. A gázvezetékre az ingatlan nem került csatlakoztatásra a korábbi igények hiánya miatt.

Az eladó pincék adatai az ingatlan-nyilvántartás szerint:

Helyrajzi szám
Megnevezés
Minősítés
Terület m2

8751/20/H
Közterületről nyíló pince
Önálló
110

8751/20/G
Közterületről nyíló pince
Önálló
95

8751/20/F
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
285

8751/20/N
Közterületről nyíló pince
Önálló
66

8751/20/C
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
269

8751/20/D
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
222

8751/20/M
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
178

8751/20/B
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
258

8751/25
Présház
Önálló
63

8751/26
Présház (lebontva)
Önálló
52

8751/20/L
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
173

8751/20/K
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
112

8751/20/A
Közterületről nyíló pince
Rendszerbe kötve
196

8751/24
Présház
Önálló
52

8751/23
Présház
Önálló
70

A rendszerbe kötött ágakhoz együttesen tartozik az összekötő folyosó és az abban elhelyezett betonhordók.

Igény esetén megvásárolható az általun ajánlott teljes pincerendszer (11 pince ággal) a hozzájuk tartozó épületekkel.

Cím: Farkasmály-Borpincék, Gyöngyös, Magyarország
Város:
Megye:
Irányítószám: 3200
Ország: Afganisztán
Ingatlan azonosító: 18525
Szintek Száma: 1

Érdekli ez az ingatlan?


    Elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat    Adatbázist nem alkotunk, kapcsolatfelvétel után töröljük az adatait.