Ingatlanfejlesztési projektek

Újlakáspiaci körkép 2021

BUDAPEST

Budapesten 424 beruházás van folyamatban, ezekben mintegy 32 ezer lakás épül, ezek 27,3%-a még csak tervezett, azaz még nem elérhető a vásárlók számára. A beruházók, mintegy 7.577 lakást kínáltak megvételre a felmérés időpontjában, amely az épülő és tervezett lakásállomány 23,6 százaléka. Ez az arány 5%-kal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél.

Az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1.113.000 Ft/m2 volt, ami 8,5%-os növekedés éves szinten. A legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI. és a XII. kerületben jellemző, 1,5 millió Ft/m2 feletti árszinten. A másik véglet a XXIII. kerület, ahol a kínált új lakásokra 680 ezer Ft/m2 átlagos lakásár jellemző.

VIDÉK

A vidéki térségekben Budapesthez képest több mint 50 százalékkal több, legalább 10 lakást tartalmazó újépítésű projekt van jelenleg értékesítés alatt, ugyanakkor az átlagos projektnagyság kevesebb, mint fele a fővárosinak.

A legfrissebb elemzések szerint a maximális, 10 millió forintos babaváró támogatásból vidéken az ingatlanok vételárának átlagosan a felét tudják fedezni a vásárlók. A vevőknek így még további támogatásra is szükségük lehet lakáscéljaik eléréséhez és ehhez államilag támogatott hiteleket (csok, falusi csok) is felvesznek.

A vidéken épülő új lakások átlagos négyzetméterára 725 000 Ft, viszont mind a projektek előfordulásában, mind az árakban óriási szórás figyelhető meg.

A vidéki alpiac három részre tagolható:
Budapesten kívül a leginkább élettelinek a Balaton tekinthető, ezen belül is a déli part emelhető ki, ahol rengeteg projekt sorakozik a vízpart menti utcákban.
A nyugati megyékben (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) valamint Pest megyében nem csak a nagyobb városokban, hanem a kisebb településeken is találunk épülő társasházakat. Az ország ezen részeiben a fejlesztők a nyugati határhoz vagy a fővároshoz való közelség miatt látnak fantáziát.
Végül pedig a keleti és déli régiókban leginkább a megyeszékhelyekre korlátozódik a piac, közülük is kiemelkedik Szeged és Debrecen, ahol 25-25 projekt értékesítése zajlik jelenleg.

Amennyiben szakértő segítségére van szükséged, keress minket elérhetőségeinken!

Compare listings

Compare