Ingatlanfejlesztési projektek

Jó befektetés-e a termőföld?

Bő egy évtizede tart a folyamatos értéknövekedés a hazai termőföldpiacon, így az ingatlanpiacnak ez a szegmense is stabil befektetést eredményezett – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből. Az alábbiakban azt néztük meg, hogy mennyibe kerül egy hektár termőföld az ország különböző pontjain.
A 2016-os 1,135 millió forintos hektárárról tavaly 1,199 millió forintos hektárárra, azaz – az előző évihez képest mintegy 6 százalékkal nőtt az eladott termőföldek átlagára. A legjobban (25 százalékkal) Békés megye drágult, de a két legalacsonyabb átlagárú megyében, Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben is 19 százalékos, illetve 14 százalékos áremelkedést mutatnak az adatok. Pest megyében és négy dunántúli megyében (Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala) viszont 3 és 8 százalék közötti mértékben csökkentek az árak.

„Termőföld-árat tekintve tavaly óta újra Békés megye a legdrágább 1,678 millió forintos hektárárral. 2017-ben öt megye átlagos hektárára maradt egymillió forint alatt: Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Heves és – a tavaly ideiglenesen már e szint felett levő – Somogy. A legolcsóbb Nógrád megye átlagára alig 700 ezer forint. A termőföld árak emelkedő üteme lényegében másfél évtizede töretlen” – mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Compare listings

Compare