Ingatlanfejlesztési projektek

A főbérlő jogai: hogyan teheti ki albérlőit a bérleményből?

 • 6 hónap ago

Az ingatlan bérbeadása mind a főbérlő, mind az albérlő számára számos felelősséggel jár.

Vannak helyzetek, amikor a főbérlőnek jogában áll megszüntetni a bérleti szerződést és kiköltöztetni az albérlőt. Ebben a blogbejegyzésben részletezzük, hogy mikor és hogyan lehet ezt megtenni a törvényes keretek között.

A bérleti szerződés felmondását főbérlőként számos tényező indokolhatja. A pontos jogi szabályozás országonként eltérhet, de általánosságban a következő okok szoktak felmerülni:

 • Késedelmes bérleti díjfizetés: Ha az albérlő rendszeresen és jelentős mértékben késik a bérleti díj fizetésével, az feljogosíthatja a főbérlőt a szerződés felmondására.
 • A bérleti szerződés szabályainak sértése: Ha az albérlő nem tartja be a bérleti szerződésben rögzített feltételeket és szabályokat, például a lakás rendeltetésszerű használatára vonatkozó előírásokat, ez jogi okot adhat a felmondásra.
 • Ingatlan károsítása: Ha az albérlő szándékosan vagy gondatlanul károsítja az ingatlant, és ezzel megsérti a szerződést, a főbérlő jogosult a szerződés felmondására.
 • Illegális tevékenységek: Ha az albérlő olyan tevékenységet folytat az ingatlanban, amely törvénybe ütközik, például illegális droggyártás vagy egyéb törvénytelen tevékenység, okot adhat a szerződés azonnali felmondására.
 • Feltételek nélküli felmondás: A jogszabályok lehetővé teszik a főbérlő számára a feltételek nélküli felmondást. Például, ha a főbérlő saját maga vagy egy családtagja számára szeretné használni az ingatlant lakhatási vagy üzleti célra.
 • Átmeneti használati cél: Ha az eredeti bérleti szerződésben meghatározott időszak letelik, és a felek nem állapodnak meg a folytatásról, a főbérlő jogosult felmondani a szerződést.
 • Vészjellegű szituációk: Bizonyos esetekben vészhelyzetek, például az ingatlan súlyos károsodása vagy a környező lakók biztonságának veszélyeztetése, adhatnak jogot a bérleti szerződés felmondására.

A felmondás menete:

 1. Bérleti szerződés felmondása: A bérleti szerződés felmondása az első lépés. A főbérlőnek egyértelműen meg kell indokolnia ezt.
 2. Értesítés: A főbérlőnek értesítenie kell az albérlőt a bérleti szerződés megszakításáról. Fontos, hogy ez a kommunikáció írásban történjen, és tartalmazza a felmondás okait és a következő lépéseket.
 3. Bírósági eljárás: Ha az albérlő nem hagyja el a bérleményt a felmondási időszak végéig, a főbérlő kénytelen lehet bírósági eljárást indítani a kilakoltatás érdekében. Ez egy időigényes folyamat, mivel a törvényes lépéseket és eljárásokat be kell tartani.
 4. Kivételek: Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az albérlő védelmére szolgáló jogszabályok érvényesülnek, például a bérleményben élő gyermekes családokra, kismamákra vagy idősekre vonatkozó speciális szabályok lehetnek érvényben.

Az albérlő kiköltöztetése folyamatát szigorúan a törvényes kereteken belül kell végrehajtani. Fontos, hogy mind a főbérlő, mind az albérlő ismerje a bérleti szerződésük részleteit, és tisztában legyen a jogaikkal és felelősségeikkel. A jogi tanácsadás kérését is fontolóra kell venni mindkét fél számára a jogbiztonság érdekében.

Compare listings

Compare