Ingatlanfejlesztési projektek

Mikor vegyek ingatlant?

  • 2 év ago

Mikor vegyek ingatlant?

Nemcsak a lakossági, hanem a céges ügyfelek fejében is megfordul az a stratégiai döntés, hogy mikor érdemes inkább ingatlant venni még az év elején, inkább a mozgalmasabb tavaszi/nyári időszakban, esetleg az év végén.

Természetesen jósok nem vagyunk, de előny/hátrány mérlegeléssel segítjük mindenki döntését.

Leszögezhetjük, hogy annak ismerete, hogy mikor vásároljunk az ingatlant, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit és hol vásárolunk.

Mint a legtöbb pénzügyi lépésnél, itt is vitathatatlan fontosságú az időzítés. Az árak, a kamatszintek, az év naptári hónapja és az Ön személyes készpénzhelyzete mind befolyásolhatják a vásárlás időpontját.

A naptár jó barométer a házvásárlásnál.

Az év végén általában olcsóbbak az árak, különösen decemberben. Elsősorban azért, mert a piacon lévő készlet olyan tulajdonosoktól származik, akiknek el kell adniuk azt, és hajlandóbbak tárgyalni. Azok, akik novemberben és decemberben, az ünnepi szezon kellős közepén adják el otthonukat, gyakran azért árulnak, mert muszáj. A vevők ebből könnyen profitálhatnak.

A január-februárig tartó várakozás szintén a lakásvásárlónak kedvezhet. Az adatok azt mutatják, hogy a lakásárak kb. 4,4%-kal olcsóbbak az év első két hónapjában, mint júniusban és júliusban, a nyüzsgő nyári értékesítési szezon kellős közepén a kényszer eladások miatt.

Ugyanakkor ne felejtsük a legegyszerűbb gazdasági tételt, a kereslet-kínálat szabályát: Minél nagyobb a kínálat, a kialakult árverseny miatt a kereslet mindig alacsonyabb áron vásárol.

Tehát nagyszerű alkalom a lakásvásárlásra az, amikor rengeteg lakás áll rendelkezésre a piacon, és az ingatlaneladóknak versenyképes áron kényszerülnek eladni az ingatlant.

Ha erős az új lakásépítési hullám, több lakást lehet vásárolni, a bőséges kínálat szinte mindig enyhíti az ingatlanárak szintjét.

Gazdasági környezettől függő faktor a kamatláb, amely 0,1%-os növekedése egy nagyobb értékű ingatlannál akár milliós nagyságrendű plusz ráfordítást is jelenthet 20 éves távlatban.

Piactól és naptártól független legfontosabb tényező, hogy a legjobb alkalom új lakás vásárlására akkor van, ha minél több készpénzzel rendelkezünk, hitelképességünk erős, és nincsenek (nagy) adósságaink.

Összegészében elmondható, hogy a lakás vagy egyéb ingatlan vásárlásnál mérlegelni kell az időfaktort is, hiszen ez nagymértékben befolyásolja a beruházás megtérülési és eredményességi rátáját.

Ha van ideje a döntésre, mérlegeljen, elemezzen, figyelj a kínálatot és a trendeket, vagy egyszerűen keresse a Dut-Immo Kft-t, és mi felkutatjuk Önnek az igényeinek megfelelő ingatlant!

Compare listings

Compare